söndag 27 november 2011

Första advent

 Vad är väl mysigare än att få ta fram lite adventspynt när första riktiga snön har anlänt! Min fina adventsstjärna som jag köpet på Kaktus i Åre för 2 år sedan är fortfarande lika fin i mina ögon, jag älskar den! Adventsljusstake med vitmossa och blockljus fixade jag samt i två glaskrukor gjorde jag ljusarrangenmang med orkidéjord i botten. 
Så här blev dom vita chokladtryfflarna med pepparkakssmulor

 Ikväll bjöd jag hem lite vänner på söndagsmiddag och glöggfika och då fick jag en helt makalös god glögg av Elina och Andreas som kommer från Kretsloppshuset i Mörsil. Blåbärsglögg hette den och hade till och med fått någon guldmedalj. Jag bjöd på två olika soppor som jag kokade ihop på 30 min. Morotssoppa på cocosmjölk med smak av ingefära, samt en krämig trattkantarellsoppa. Sen gjorde jag två sorters chokladtryfflar, men den ena hann tyvärr inte stelna. Kvällen blev mycket lyckad=)
Har även postat mina julkort som jag gjorde till min och Fredriks släkt så nu kan man gå och lägga sig med gott samvete.
Årets julkort som jag gjort till släkten

Vit choklad tryffel med pepparkakssmulor
200gram vit choklad
3/4dl grädde
1msk smör
2cl limoncello likör
2tsk lime juice
(Pepparkakor)


Gör såhär
Koka upp grädden.
Bryt ner chokladen i en skål och häll över den kokande grädden och smöret.
Mixa till en slät smet.
Tillsätt likören och juicen.
Ställ in i kylen i minst 3 timmar.
När det går att forma smeten rullar man den till små bollar och rullar bollarna i pepparkakssmulor. Lägg sedan in dem i frysen i ca 30min. Sen är de färdiga att servera. 
Lycka till!


Morotssoppa på cocosmjölk med smak av ingfära
5 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
1 färsk ingefära
1 burk cocosmjölk
2dl grädde
1,5l vatten
2 grönsaksbuljonger
cayenpeppar
paprika krydda
salt
peppar


Gör såhär
Sätt på vattnet på spisen och lägg i buljongen. Hacka löken och bryn den lätt i lite smör. Skala morötterna och palsternackan och lägg i dem tillsammans med löken i det kokande vattnet. Skär ingefäran i bitar och lägg i en större sil och lägg i vattnet så ingefäran inte sprids med resten, (så man kan kasta bort den sen). När morötterna är mjuka kan man hälla bort lite vatten så soppan inte blir för blaskig. Häll i cocosmjölken och grädden och mixa soppan med en stavmixer. Krydda efter behag.
Lycka till!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar